Folkets hus, Nyhammar
Nov
24
4:00 PM16:00

Folkets hus, Nyhammar

DAG WESTLING – IRLÄNDSKA OCH SKOTSKA FOLKVISOR

Dag bjuder på en musikalisk resa till den gröna ön framförd akustiskt på gitarr, five string banjo, tin whistle och sång. Programmet innehåller emigrantvisor, skrönor, danslåtar och ballader om kärlek och andra äventyr samt några stänk av amerikansk old time.

Dags genuina känsla för den irländska musiken får ett mångsidigt uttryck i hans instrumentala virtuositet och känslofyllda sångröst. Med 30 år i bagaget som sångare och instrumentalist i Quilty kan man med stolthet presentera Dag Westling som en av Sveriges främsta företrädare för irländsk folkmusik.

Köp biljetter här

Arrangör: Dans & Folkton och Nyhammars Folkets Hus i samarbete med Ludvika Kommun, Smedjebackens Kommun, Kulturrådet, Folkmusikens Hus Rättvik, Studieförbundet Bilda.

View Event →
Dalarnas museum, Falun
Nov
24
6:00 PM18:00

Dalarnas museum, Falun

Erik Rydvall och Olav Luksengård Mjelva är två av musikerna som hörs på soundtracket till exempelvis God of War: Ragnarök och The Rings of Power. Under deras konserter möts nyckelharpa och den norska hardingfelan i ett helt unikt samspel.

Under konserten med Rydvall och Mjelva får vi höra musik de spelat in till soundtracken, men också berättelser om hur det är att samarbeta med spelkompositörer och hur de medverkat till skapandet av ljudlandskap och teman till karaktärer och platser i filmer, serier och spel. Hur gick det till när Hollywood ringde? Hur ser processen ut, bakom det vi tittare och spelentusiaster ser?

23-24 november anordnar Dalarnas museum “Dalarnas Fantasy och Folklore Festival” med föreläsningar, utställningar, workshops, konserter och mycket mer. Konserten “Rydvall och Mjelva” är ett samarbete mellan Folkmusikens hus och Dalarnas museum i samband med festivalen.

Entré: 250kr
Student: 200kr

Köp biljett till konserten

Dalarnas Fantasy och Folklore Festival
Innan det fanns fantasy fanns folklore – sagor, myter och legender som format olika kulturuttryck och
aktiviteter i Dalarna och världen. Det är också folklore som ligger till grund för det vi idag kallar fantasy.
Nordisk mytologi, magiska världsåskådningar och väsen har inspirerat författare, kompositörer, spelutvecklare och formgivare
som varit, och är, aktiva inom fantasygenren. Det är kopplingen mellan folklore och fantasy som ska förmedlas under DFFF.
Detta kommer vi att göra genom populärvetenskapliga föredrag, panelsamtal, utställningar, workshops, konserter,
cosplay-parad och livesändning av podcasten ”När man talar om trollen”.

Läs mer om festivalen

View Event →
Olika lokaler i Dalarna
Dec
2
to Dec 8

Olika lokaler i Dalarna

Dalarnas Lussibrud 2024 – ett luciatåg i folkton

I kalla lucianätter för drygt 160 år sedan vandrade ett luciatåg från gård till gård i Malung. De sjöng jul och lussivisor och deras klädedräkt var liksom ett vanligt brudfölje på den tiden. En Lussibrud, brudpigor, brudsvenner och spelmän. Idag har Lussi från Malung fått sällskap av brudpigor, brudsvenner och spelmän från Dala-Floda, Mora, Rättvik och Leksand.

Älskade adventssånger möter Dalarnas rika dräkttradition i ett nyskapande luciatåg! Solister, körsångare och spelmän tolkar vår fängslande folkmusikskatt i en färgsprakande konsert som sprider värme i december.

Projektledare: Anna-Karin Jobs Arnberg, Täpp Lars Arnesson, Maria Sjögren
Konstnärliga ledare för musik: Maria Sjögren och Maria Ähdel
Musikarrangemang: Grop Mikael Sjögren och Maria Ähdel

I år kommer föreställningarna att kunna ses:
Måndag 2/12 kl 19.00  Floda kyrka (genrep med reducerat biljettpris)
Onsdag 4/12 kl 19.00   Bjursås kyrka
Fredag 6/12 kl 19.00 Älvdalens kyrka
Lördag 7/12 kl 13.00 Boda kyrka
Lördag 7/12 kl 19:00 Siljansnäs kyrka
Söndag 8/12 kl 15.00 Cassels konserthus i Grängesberg
KÖP BILJETT HÄR

Alla deltagare är klädda i traditionella dräkter och musiken som vi presenterar är från Dalarnas traditionella och lokala folkmusikskatt. Konserten kommer att ge lyssnaren en upplevelse både visuellt genom de färgstarka dräkterna och musikaliskt med både sångsolister, kör och spelmän. Musiken kommer att arrangeras för kör, ensembler och solister. Publiken kommer att känna igen koraler, visor och låtar men ges nya upplevelser med nya arrangemang som berör.

MED STÖD FRÅN: LEKSANDS SPARBANK, FOLKMUSIKENS HUS, GAGNEFS KOMMUN

View Event →
Lindsberg, Falun
Dec
7
3:00 PM15:00

Lindsberg, Falun

Adventsstämma på Lindsbergs kursgård utanför Falun.

Kom och var med på en heldag i folkmusikens värld: Kurser  förmiddag och eftermiddag. På kvällen konsert och därefter spel till dans. Cafe finns och möjlighet till övernattning erbjuds.

Information om program, biljetter och bokning av övernattning kommer under hösten.

View Event →
Strandbaden, Årsunda
Feb
8
2:00 PM14:00

Strandbaden, Årsunda

Årsundaruschen - Spel & dansstämma

kl. 14.00 "insläpp" för träffas, spela, prata, mat o dryck i restaurangen
kl. 15.30  Invigning av stämman, med Allspel
kl  16-17.00 Prova på dans, Husbandet spelar och Högbo folkdansgille instruerar
kl  17.00  Konsert Folkbandet från Sandvikens Kulturskola
kl. 18.00  Konsert med Folkmusiktrion TRE , Fjorton strängar, En röst, TRE musiker

kl. 19-24.00 Dans till spellista, Folkmusiktrion TRE inleder

Konserter - Dans till Spellista - Prova på Dans - Skrubbspel - Spelmansmeny

Mer information här

Välkommen!

View Event →

Kulturhuset tio14, Falun
Nov
8
to Nov 9

Kulturhuset tio14, Falun

Folkmusiknatta 2024

Folkmusiknatta är festivalen för dig som söker ljuset när mörkret är som tätast, för dig som söker musikaliska möten, för dig som längtar efter att dansa, för dig som vill höra bra folkmusik och för dig som bara vill vara bland, och tillsammans med, många trevliga människor.

Save the date! 8-9 November. Folkmusiknatta är Faluns roligaste inomhusstämma. Alla kommer att vara där. Du vill vara där!

Program presenteras senare i höst. Entrébiljetter släpps under september.

Arrangerar gör Folkmusikens hus i samarbete med FaluFolk musik & dans, Dalarnas Spelmansförbund och Falu spelmanslag med stöd av Studieförbundet Bilda Mitt och Falu kommun.

View Event →
Folkmusikens hus, Rättvik
Oct
24
7:00 PM19:00

Folkmusikens hus, Rättvik

Erika och Cecilia

Finns det något mer glatt och positivt än uppländsk folkmusik? Denna uppländska duo med folkmusikerna Erika & Cecilia (Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm) tar oss med på ett glädjetåg genom traditionella låtar, virvlande polskor och innerliga valser. Nyckelharpa och fiol i ett gnistrande välljudande samspel. Publiken bjuds även på duons egna tonsättningar av Edith Södergrans magiska poesi.

Dessa musiker är välkända för vår publik, kanske främst som medlemmar i gruppen “Systerpolska” vilka gästat Folkmusikens hus flera gånger.
Som duo har de spelat i mer än 20 år och utvecklat ett samspel och ett eget musikaliskt uttryck som andas sommaräng och vitkalkade kyrkorum. Eller som Lira skrev i en recension av en av duons skivor; ”Efter snart ett par decennier som duo har Erika Lindgren Liljenstolpe på fiol och Cecilia Österholm utvecklats till en av den svenska folkmusikens allra främsta akter”.

Entre: 250kr
Student: 175kr

Köp biljett här!

View Event →
Folkets hus, Smedjebacken
Oct
18
7:00 PM19:00

Folkets hus, Smedjebacken

Berättelser från Stormsvalan
Eva Rune och Stormsvalan ensemble

I glipan mellan dröm och verklighet. Fyra röster, två stråkar.

En berättelse om att gå vilse och hitta hem. Att finna sig till rätta i sin nya verklighet efter ett stort ras i tillvaron.
Stormsvalan är ett experimentellt musikprojekt, en ensemble och en berättelse skapad av Eva Rune. Ny föreställning 2024.

Eva Rune – röst
Katarina Söderlund – röst
Annika Hammer – röst
Alva Granström – röst,viola
Johanna Edsgärd – viola
Svante Söderqvist – cello
Sophie Helsing – dramaturg
Minna Krook – koreograf

“Eva Rune pratar om gliporna mellan dröm och verklighet, och om drömbroar, och som sådan fungerar verkligen detta konstnärligt ambitiösa projekt som sveper med lyssnaren i musikens förunderliga semiverklighet.” (Patrik Lindgren, Lira)

“I gränslandet mellan dröm och verklighet finns Runes fiktiva värld och det är musiken från den världen som Rune gestaltar. (…) Brobyggarna i Runevärlden håller drömbroarna öppna och ger dem, som har förlorat sina drömmar, framtidshopp.” (Alexandra Ullsten, Lira)

Smedjebackens Kommun, Ludvika Kommun, Kulturrådet, Folkmusikens Hus Rättvik, Bilda

View Event →
Folkmusikens hus, Rättvik
Oct
13
7:00 PM19:00

Folkmusikens hus, Rättvik

Ethno on the road 2024

Succéprojektet Ethno on the road är tillbaka med ett nytt fantastiskt band!  Ethno är sannolikt världens största internationell folkmusikläger för unga musiker (18-30 år). I år är det 34 år sedan lägret startades på Falu Folkmusikfestival i Dalarna, sedan dess har Ethno spridit sig och finns idag i ca 45 länder över hela världen. 

Ethno on the road är turnéversionen av Ethno som i höst ger sig ut på en tre veckor lång turné i Sverige. Under ledning av två skickliga och erfarna mentorer, Liliana Zavala (Slavgerk) och Daniel Ried (Saxofoner), får 5 deltagare från sommarens stora Ethnoläger möjlighet att mötas igen för att tillsammans skapa en alldeles unik musikupplevelse och sprida den till skolelever och konsertpublik runt om i Sverige. De kommer att ta dig med på en magisk musikalisk resa, världen runt på bara en timme. Spelglädje som smittar, en lyckokick att bära med sig ut i höstmörkret, detta vill du inte missa!
Mentorer, konstnärliga ledare och med på turnén:
Daniel Reid (Saxofoner)
Liliana Zavala (Slagverk)

 
Biljettförsäljning öppnar snart

Ethno on the road arrangeras av Folkmusikens hus i samarbete med och med stöd av Rättviks kommun, Region Dalarna, Kulturrådet, Studieförbundet Bilda, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Jeunesses Musicales International och Regional Musik Sverige.

View Event →
Kulturhuset, Rättvik
Oct
10
6:00 PM18:00

Kulturhuset, Rättvik

Daniel Reid och Peter Rousu

Med stor nyfikenhet för all världens musik och för tonernas vindlande vägar möts Daniels saxofon och Peters gitarr i en jordmån där stundens skapande frodas.

Här möter vi två av den svenska folkmusikscenens mest lyhörda musiker. Båda är djupt engagerade i Ethno och har guidat många unga musiker att mötas i världsmusikens hav. Själva står de för djupa kunskaper i den svenska folklig traditionen och stor nyfikenhet på världens all musik. Dessa musiker låter tonerna och stundens varande sätta riktningen och följer själva lyhört med vart än musiken bär.

Biljetter köps på Kulturhuset i Rättvik.
Entre: 195 kr
Ungdom: 100 kr

Konserten ingår i en konsertserie på Kulturhuset i Rättvik och är ett samarrangemang av Kulturhuset i Rättvik, Musik i Dalarna och Folkmusikens hus.
Läs mer om konsertserien här.

View Event →
Kyrkskolan, Ludvika
Oct
5
4:00 PM16:00

Kyrkskolan, Ludvika

Breda gatan

I maj 2019 klev ett nytt band med ”gamla” folkmusiker ut i dagsljuset. Då släpptes Breda gatans första album. Nu har ännu ett album sett dagens ljus från kvartetten som består av fyra starka personligheter som har slagit sig samman för att framföra visor med humor, svårmod och berättelser i fokus. Bakom namnet hittar vi folksångerskorna Emma Härdelin och Johanna Bölja Hertzberg, fiolspelmannen Kjell-Erik Eriksson och Ola Hertzberg på nyckelharpor, så räkna med underskön sång och tätt samspel.
Med personliga arrangemang förmedlar de sorgliga, underfundiga och fräcka visor som sjungs fram i stämmor av Johanna och Emma mot följsamt spel av Kjell-Eriks fiol och Olas kompande på nyckelharpor. Det kan låta kärvt eller ljuvt och allt mittemellan, men alltid med stor förtrogenhet för att låtarna bär i sig själva. Kanske är det blandningen och kontrasterna som kännetecknar Breda Gatans repertoar.
Köp biljett här
»En liten blomma är egentligen bara en liten fin melodi, men det är vansinnigt vackert. Liten fågel är en betraktelse som rymmer både blues och rymd, två värdeord som ligger skivan nära och mynnar ut i en avslutande nytolkning av Vem kan segla förutan vind.«
(Thomas Jonsson, Lira musikmagasin)
Breda Gatans debutalbum och senare singlar kan höras på digitala musikplattformar.
Läs mer: bredagatan.se
Video: youtu.be/yCCDPuAPeJk
Ludvika Kommun, Smedjebackens Kommun, Kulturrådet, Folkmusikens Hus Rättvik, Bilda

View Event →
Moraparken
Sep
27
to Sep 28

Moraparken

  • Google Calendar ICS

Dalarnas Spelmansförbund välkomnar till Höststämman

Dalarnas Spelmansförbunds Höststämma är en mångårig institution, en final på folkmusiksommaren och spelmännens egen fest. Moraparken erbjuder en anrik miljö med fest- och möteslokaler samt måltider, serveringar och logi i olika prisklasser. Vi planerar även detta år för spelmansstämma, festmiddag, dans, buskspel, spelstuga, kurser och seminarier i Moraparken och konsert i Mora kyrka.
Här kan du ladda hem årets program: Program Höststämman 2024

View Event →
Magasinet, Falun
Sep
21
6:00 PM18:00

Magasinet, Falun

FLOCKmärkt på Magasinet

Flamenco, dancehall och en pendel som gungar. Dansfestivalen FLOCK gör en avskalad pop up på Magasinet i september. Ät middag, häng i baren, upplev lite dans! Vad mer kan man önska av en ljummen sensommarkväll?

Dansen poppar upp mitt på det råa betonggolvet under kvällen. Du kan hänga kvar i baren, flytta dig närmare eller stå så nära att du känner vinddraget av dansarna som sveper förbi. För en kort stund delar vi den ordlösa upplevelsen av tid, rum och rörelse med andra kroppar.

Unruly gang
Till ett medryckande soundtrack och med obeveklig attityd serverar Unruly gang utdrag ur sin föreställning RULE. En passionerad hyllning till dancehall med kompromisslös energi och råa moves. Få en sneakpeak här!

Erik Eriksson
Koreografen och dansaren Erik Erikssons verk Knoster föddes ur arbetet med en slägga där han i svingarna uppslukades av känslan av vikt och viktlöshet – ömsom motvikt, ömsom eftergift. I föreställningen vill han dela känseln och känslan av att vara i rörelse på liknande vis; Förnimmelsen av luftens rörelse mot huden under anspänning och avslappning, i pendling mellan arbete och vila.

Jannie Berggren
I Minnen – drömmar delar den pensionerade flamencodansaren Jannie Berggren minnen från sitt liv som dansare och drömmar om dans hon aldrig tidigare genomfört. En speciell rytm, en speciell sångare och slutligen en möjlighet att göra rytmer tillsammans med andra.

Flamencon har betytt mycket, gemenskapen i att vara en grupp som musicerar och dansar tillsammans – rytmen, kraften och glädjen. Denna gång är hon ensam men hoppas bilda gemenskap med alla som är på plats.

 Program och all info om FLOCK: flockfestival.se

KÖP BILJETT

 P.S.I september 2025 kommer FLOCK tillbaka i full skala!

 FLOCK arrangeras av Folkmusikens hus, Dalateatern, Anna Öberg och Magasinet med stöd av Kulturrådet och Bilda Mitt.

View Event →
Kulturhuset tio14, Falun
Sep
21
1:00 PM13:00

Kulturhuset tio14, Falun

Flamenco för 60+

Möt flamencons kraft, sensualitet och glädje!

Flamencodansaren Jannie Berggren ger en workshop för dig som är 60+, tre timmar med rörelse, musik och rytmer.

Jannie Berggren är sedan länge pensionär efter ett liv som dansare och danspedagog i en mängd olika sammanhang. Hon har jobbat som dansare och lärare både i Sverige och internationellt. Under många år var hon prefekt på danspedagogutbildningen på Danshögskolan. Som pensionär har hon återvänt till flamenco och undervisning.

“Det ger mig så mycket att återigen känna rytm och dans i min gamla kropp, och jag vill gärna dela lite av denna upplevelse med dig. Under en stund tillsammans kommer vi att klappa, njuta av flamencomusiken, prova enkla flamencorörelser och söka vägar att uttrycka oss i flamencodansen. Jag hoppas det låter lockande!”

Ingen förkunskap behövs. Bara en lust att röra på kroppen!

BOKA DIN PLATS

View Event →
Hildasholm, Leksand
Sep
14
1:00 PM13:00

Hildasholm, Leksand

Hildasholmsstämman

Hildasholmsmusiken inleds med folkmusikdagen Hildasholmsstämman – en dag fylld med aktiviteter och musik. Här möts gammal och ung, spelmän och åhörare i den härliga trädgårdsmiljön på Hildasholm i Leksand.

Dagen inleds med workshops i låtspel, dans och hur man hittar i Folkmusikens hus rika musikarkiv. Mellan klockan 13-14.30 hålls en låtkurs för allmänheten.

Klockan 15 på eftermiddagen öppnar vi stämman där det blir buskspel hela dagen i den härliga trädgårdsmiljön på Hildasholm. Dans i litet format i södra flygeln med öppen spellista. Hildas kafé håller öppet 15.00-23.00.

Program

    15.00 Hildasholmsstämman öppnar; kurser, fika, buskspel
    15.00 Danskurs med Brita Ström.
    15.00 Föreläsning ’Spelkvinnor i Dalarna’. Plats: Hildas kafé
    Folkmusikens hus arkivarie John-Francis Goodacre berättar om det nysläppta albumet Spelkvinnor i Dalarna och om detektivarbetet med att leta rätt på historien om den bortglömda kvinnliga riksspelmannen som spelade på invigningen av Leksands Hembygdsgårdarna.
    17.00 Invigning av Hildasholmsstämman med allspel. Plats: Stora tältet
    18.00 Konsert med Adrian Jones, Jon Holmén, Peter Rousu, Pär Ohlsson, Jeanett Rousu, John-Francis Goodacre och Maria Wernberg. Plats: Stora tältet
    20.00- Konsert med spelmanslag, deltagare från folkhögskolor och därefter öppen spellista. Plats: Stora tältet
    Stämman slutar 00.00

View Event →
Stjärnsund, Hedemora
Aug
2
to Aug 4

Stjärnsund, Hedemora

Folkmusikfesten i Stjärnsund

Årets folkmusikfest rymmer en blandning av små och stora konserter, kurser, många prova på-tillfällen, spelmansjam på Fridhem, vallmusik vid Björktjärn, allspel under bruksmarknaden och godnattmusik i kyrkan. Och så förstås höjdpunkten: Lördagens spelmansstämma på herrgården med två mindre dansgolv, öppen scen och en liten servering. Kort sagt, två dagar fulla av musikupplevelser och tillfällen att spela, sjunga, dansa, umgås och njuta av vår fina bruksmiljö. Vi lägger ut programmet på vår hemsida i takt med att det växer fram. På hemsidan finns också tips om matställen och boende. 

www.folkmusikfestenistjarnsund.se

Varmt välkommen!

View Event →
Gagnefs kyrka
Jul
27
3:00 PM15:00

Gagnefs kyrka

Ett musikaliskt porträtt av spelmannen Erik Köpman

Efter konserten kaffeservering och mer musik vid Moje bystuga och Köpmangården.

Medverkande spelmän från Gagnefs spelmanslag
Minnesberättelser av Sven Roos och Margareta Guinard

Med stöd av Svenska kyrkan

View Event →
Knuteslogen, Vikarbyn
Jul
7
6:00 PM18:00

Knuteslogen, Vikarbyn

The Sandy Brechin Quartrio

The Sandy Brechin Quartrio bildades under omständigheter som än idag är höljda i dunkel men enligt vissa rykten, sanna eller osanna, förekom inmundigande av surströmming för att fastställa av vilket virke den färgsprakande skotska dragspelsfantomen var gjord av…

Av allt att döma verkar det som om Sandy klarade provet galant då de tre fram till dags datum har genomfört flertalet (om än mycket tid lagts på mat och skämt) lyckade turnéer och kurser från norr till söder både i Sverige och på de brittiska öarna.

På en konsert med detta band kan man förvänta sig att få höra traditionella låtar och nygjorda bitar komponerade av Sandy och Jimmy som ackompanjeras av Christophers mäktiga basgångar och Davids glittrande gitarrspel. Melodi och stämma som växlar mellan dragspel och fiol ger en nordisk klang till den skotska musiken och en fläskig mättnad med maltig eftersmak till de svenska styckena. Allt detta ramas in av Sandy som allt som oftast illustrerar musiken med en föregående historia framfört med en underfundig ton och som på den ljuvaste skotska dialekt kittlar publiken till kaskader av skratt… speciellt om dom förstår vad han säger…

Det lilla kapellet består av Sandy Brechin på dragspel, David Albertsson på gitarr samt Torsåkersborna Jimmy Johansson och Christopher Andersson Bång på fiol respektive kontrabas.

Det finns möjlighet att parkera vid bystugan nära logen.

Entré: 200:-
FMHmedlem: 180:-
Student: 50:-

Boka här

Konsert under Stämmoveckan med stöd av Bilda Mitt

View Event →
Kyrkan, Rättvik
Jul
6
9:00 PM21:00

Kyrkan, Rättvik

Vesper, lockrop och Heliga Birgitta med Sandén, Bodén, Ek & Mirlashari

Välkommen på en av sommarens mest fantastiska kvällskonserter. I Rättviks kyrka möts Sofia Sandén, Ulrika Bodén, Rostam Mirlashari och Daniel Ek i kärlekssånger, vaggvisor, koraler och färgrika improvisationer. Ni får också vara med när Heliga Birgittas kloka citat vävs in i toner från fäbodar och dalar, musik som Ulrika skapade till kvartettens medverkan under en pilgrimsvandring för klimatet under sommaren 2023. Röster och toner krokar lekande lätt i varandra och deras musikaliska möte visar hur mycket mer som förenar oss människor än vad som skiljer oss åt, oavsett ursprung.

Folksångerskorna Sofia Sandén och Ulrika Bodén har musicerat tätt ihop i många år. Deras karaktäristiska stämsång har hörts i populära gruppen Ranarim och duon Sångsystrar. Som solister har Ulrika och Sofia etablerat sig som två av Sveriges främsta folksångerskor, med starkt personliga uttryck för de traditionen vidare och skapar ny musik.

Rostam Mirlashari är kanske mest känd som “Prince of Balochi music” och sångare i den mångkulturella gruppen Golbang. Från sin hemstad Bam i Balochistan i sydöstra Iran har han hämtat en rik musikskatt, som han utvecklat i harmoni med andra traditioner i sina olika band, och i duo tillsammans med Ulrika. Den unika rösten och det inre uttrycket är hans signum.

Daniel Ek är en mästerlig folkmusikgitarrist som skapat sin egen spelstil på sitt unika instrument, harpgitarren. Han hörs i prisade trion Ahlberg, Ek & Roswall, tidigare i Ranarim och är en eftertraktad musiker i många olika sammanhang.

Ulrika Bodén sång, dulcimer, autoharp, flöjter
Daniel Ek harpgitarr
Rostam Mirlashari sång, tanburag
Sofia Sandén sång, femsträngad fiol, shrutibox

BOKA HÄR

Ett evenemang under Stämmoveckan

Med stöd av Studieförbundet Bilda

View Event →
Viborgs holme, Rättvik
Jul
6
2:00 PM14:00

Viborgs holme, Rättvik

Spelmanscafé på Viborgs holme

På Viborgs holme, som ligger inbäddad i grönska längst in på Enåbadets camping, finns under sommaren ett mysigt trädgårdscafé med utbud av lokala produkter. På den lilla ön blandas tonerna från spelmän med doften av kaffe och hembakad rabarberpaj. Unna dig en stund med härligt buskspel eller vila i hängmattan, fika, njut av grönskan och luta dig tillbaka mot någon av de vackra gamla timmerbyggnaderna från 1600-, 1700- och 1800-talet.

Det finns också möjlighet att bada i Enån som ringlar sig runt ön. Sittplatser finns både inne i husen och ute på tunet. Är vädret lite sämre tänder vi en värmande brasa inne i storstugan. Dalarnas spelmansförbund är på plats och håller igång buskspelet.

Viborgs holme är Stämmoveckans mest hemliga pärla och det är inte helt enkelt att hitta vägen dit.
Parkera vid Enåbadets ingång och följ vägen genom campingen. Håll utkik efter skyltar och den gröna Stämmoveckan-flaggan!
Både fikat och musiken är värd att leta efter!! Länk till karta

Fritt inträde. Ta gärna med instrument!

Ett evenemang under Stämmoveckan med stöd av Bilda Mitt

View Event →
Societetspaviljongen, Rättvik
Jul
6
1:00 PM13:00

Societetspaviljongen, Rättvik

Musik i paviljongen: Täpp Ida Almlöf – en mästerspelman

I Rättviks magiskt vackra societetspaviljong får du möjlighet att uppleva en exklusivt nära konsert. Här bjuds på fantastisk traditionsmusik av Rättviks storspelman Täpp Ida Almlöf. Täpp Ida är en av vår tids främsta traditionsbärare av Bingsjölåtar. Detta uppmärksammades på Dalecarlian Music Awards 2024 där Täpp Ida välförtjänt vann kategorin “Årets folkmusik”.

Tidigare har hon även erhållit bland annat Spelstinamedaljen som traditionsbärare och förebild. Hon är både genom sin musik och sin person en stor inspiratör och ledare för spelmän i alla åldrar och är idag en av spelledarna i Rättviks spelmanslag. Hon spelar också med välkända grupper som Systerpolskan och Gässbikôllor. Här får vi möjlighet att möta henne som solist under en finstämda stund i denna grönskande oas i Stämmoveckans intensiva folkmusikmanifestation.

Entré: 200:-
FMHmedlem: 180:-
Student: 50:-

Societetspaviljongen ligger mitt emot Rättviks kulturhus, gå över bron så ligger det på vänster sida. I paviljongen finns begränsat antal platser. Boka din plats med en gång!

I paviljongen finns begränsat antal platser. Boka här

Konsert under Stämmoveckan med stöd av Bilda Mitt

View Event →
Matsgården, Östbjörka, Rättvik
Jul
5
1:00 PM13:00

Matsgården, Östbjörka, Rättvik

Mästerliga låtar efter Pers Hans

Maria Lärka (fiol) och Jon Lundback (viola) är två samspelta riksspelmän bosatta i Rättvik. De har sitt ursprung samt tradition i musiken runt Siljan med tyngdpunkt på Rättvik och Siljansnäs. Viktiga förebilder har varit spelmännen Påhl Olle, Kungs Levi och Alm Nils och kanske framförallt Pers Hans som de har spelat mycket med och vars repertoar de förvaltar.

Lärka och Lundback spelar inte bara bra låtar utan de erhöll också Stora Samspelsmedaljen år 2010. Samspelsmedaljen instiftades vid Norrländsk Spelmansstämma i Sundsvall 17-18 augusti 1963 och är unik i sitt slag i Sverige. Medaljen syftar till att uppmuntra och belöna gott samspel mellan två eller tre verksamma spelmän. Medaljerna finns i valörerna brons silver och guld samt Stora samspelsmedaljen.

Denna konsert bjuder på mästerliga låtar efter Pers Hans och mästerligt samspel!

BOKA HÄR

Kurs i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt i samarbete med Rättviks kommun

Ett evenemang under Stämmoveckan

View Event →
Rättviksparken, Rättvik
Jul
4
7:30 PM19:30

Rättviksparken, Rättvik

Ethno – världens konsert!

Under tiden 27 juni till och med 5 juli äger årets Ethnoläger rum i Rättvik. Då kommer cirka nittio unga folkmusikanter från Europa, Afrika, Asien och Amerika för att under åtta intensiva dagar lära varandra låtar, vidga sina vyer musikaliskt och medmänskligt och förstås skaffa sig vänner för livet. Ethno har sedan starten i Falun 1990 spridit sig över världen – idag finns över 40 Ethno i fem världsdelar!

Torsdag 4 juli blir det en närmast magisk finalkonsert i Rättviksparken men innan dess kan man höra Ethno på Bingsjöstämman och i mindre konstellationer i Rättvik.

Vi lovar en spelglädje som smittar, en lyckokick som får dig att dansa hemåt i sommarkvällen i en mystisk sjutakt, sjungandes på ett okänt språk. Jorden runt på två hänförande, lyckliga och helt unika timmar!

Välkommen du också, och ta med dig alla du känner!

Ethno 2024 arrangeras av Folkmusikens hus i samarbete med och med stöd av Rättviks kommun, Region Dalarna, studieförbundet Bilda, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Folk You och Jeunesses Musicales International. Läs mer på www.ethno.se

Ethno Sweden är medlem i nätverket Ethno World.

BOKA HÄR inom kort

Ett evenemang under Stämmoveckan

View Event →
Kyrkan, Rättvik
Jul
4
3:00 PM15:00

Kyrkan, Rättvik

Klockarens musikaliska värld – Hedin/Meidell & Hazelius/Hedin

Välkommen på en kyrkokonsert med två fantastiska duos – Hedin & Meidell & Hedin & Hazelius.

Ida Meidells sensträngade barockfiol och Johan Hedins nyckelharpor skapar rika klangvärldar när de tillsammans rör sig genom låttraditionens skiftande former. Musiken tar avstamp i 1700-talet, men sträcker sig ända in i vår tid. Den formas av Idas många spelsätt och influenser från när och fjärran, och av Johans unika sätt att ackompanjera och tänja på gränserna för nyckelharpans möjligheter. En musikalisk upplevelse där gamla låtar får nytt liv i täta arrangemang och ett innerligt samspel.

Johan Hedin och Esbjörn Hazelius står var för sig bland Sveriges främsta folkmusiker av idag. Tillsammans utgör de den färgstarka duon Hazelius Hedin som under snart 16 år hänfört publiken med sitt briljanta samspel och sina innerliga tolkningar av folksånger och instrumentallåtar.
Med nyckelharpa, cittern, gitarr och violino d’amore i samklang med Esbjörns hjärtevärmande sångstämma frammanar Hazelius Hedin sin omisskännliga, djupt berörande version av den svenska folkmusiken. Repertoaren bestående av musik från svunna tidsåldrar jämte egna kompositioner bjuder lyssnaren på en vindlande resa genom gränslandet mellan förr och nutid. 2022 firade Hazelius Hedin 14 år på scenen tillsammans och släppte sitt 4e album: Silverdalen. Under snart 1,5 decennium har duon gjort hundratals konserter världen runt och gästat allt ifrån små, intima folkmusikklubbar till stora festivaler och konserthus.

Ida Meidell Blylod är folkmusiker och barockviolinist från Umeå, med en stark passion för fiolens rika mångsidighet och spektra av uttryck. I hennes känsliga spel visar sig en verklig förmåga att skapa närvaro och göra varje framträdande unikt. Ida har under många år turnerat på de europeiska folkmusik- och barockscenerna, och anlitas ofta som pedagog på internationella kurser i låtspel.

Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare från Småland som blivit förebild för många genom sättet att hantera sitt instrument. Hans musikaliska nyfikenhet är hela tiden ledstjärnan som för honom in i nya spännande samarbeten. Hans egen modell av instrumentet, oktavnyckelharpan, har ett djupare register och en alldeles egen klang.

Esbjörn Hazelius på sång, cittern, violino d’amore och gitarr har i nära 30 år turnerat Sverige och världen runt med sin djupa, varma stämma och sitt strängspel. Han har bl.a. medverkat i grupperna Quilty, Jul i Folkton, Eitre, och även verkat som musikalisk motor, producent och kapellmästare bakom artister som Sofia Karlsson och Tomas Ledin. Esbjörn har medverkat på ca 100 skivproduktioner, och har i flera sammanhang belönats med nomineringar och priser från Grammisgalan, Folk-& Världsmusikgalan och Manifestgalan. Esbjörn har även synts som konstnärlig ledare för Stockholm Folk Festival och som Artist in Residence vid Malmö Musikhögskola.

BOKA HÄR

Med stöd av Studieförbundet Bilda

Ett evenemang under Stämmoveckan

View Event →
Dansladu, Bingsjö
Jul
3
10:00 AM10:00

Dansladu, Bingsjö

Nybörjarkurs: Dansa polska med Ami Dregelid och Fredrik Lundberg

Här får du möjlighet att lära dig dansa polska. Du som kan lite grann och vill öva lite mer är också välkommen. Med utgångspunkt i musiken börjar vi från början så att alla kan hänga med – syftet är att du ska kunna vara med och dansa på dansgolven under kvällen och natten!

Alla är varmt välkomna!

Ami och Fredrik är dansare och musiker med stor lust att få folk att dansa. När de undervisar har de alltid ett starkt musikaliskt och dansant fokus – ”vi utgår från Fredriks spel, du får dansa mycket och lära dig bra knep så att det blir lätt och roligt att dansa tillsammans”.

Ami Dregelid
är känd både som dansare och pedagog och en viktig förebild inom dagens folkdans. Hon har mer än 25 års erfarenhet av att arbeta med utbildning i folkdans och hennes dansande och undervisning har haft stort inflytande på folkdansmiljön och utvecklat fältet i praktiken. För Ami är samspelet med musiken och danspartnern centralt och hon har under många år utvecklat metoder att förmedla det när hon undervisar. Hon är lärare på Folkdanskursen på Eric Sahlström Institutet, undervisar i dans och spel på Kungl musikhögskolan i Stockholm, på Stockholms konstnärliga högskola samt har kortare kurser, både i Sverige och och Norge.

Fredrik Lundberg
Spelman och pedagog från Arvika, har varit en del av den traditionella värmländska och svenska folkmusiken sedan sent 80-tal och har spelat och undervisat i över 30 år. Spel till dans har alltid varit centralt för Fredrik. Han och Ami har undervisat tillsammans sedan mitten av 90-talet och de har funderat, diskuterat och testat väldigt mycket runt relationen musik- och dans.
”Att spela på danskurser är något av det bästa jag vet. Att få ägna sig åt samspelet med dansarna är fantastiskt. Jag når då ett spel, en musik, som jag aldrig når när jag bara spelar för mig själv. Det är ett privilegium.”

Tider för kursen
3 juli kl 10-14 – kurs med paus för egen lunch

Plats
Dansladu, Bingsjö

Här köper du kursen!

Arrangeras i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt

View Event →
Nygårdsgården, Bingsjö
Jul
3
10:00 AM10:00

Nygårdsgården, Bingsjö

Knäppkurs på Bingsjöstämman med David Albertsson

Gitarr, mandola, mandolin, bas, ukulele?

En spelkurs inriktad på knäppta instrument av alla slag i ensembleform med David Albertsson. Kursen innehåller melodispel och olika sätt att kompa. Är du nyfiken på hur det funkar med omstämd gitarr, t ex Tallroth-stämning (DGDGDG, ADADAD eller motsvarande) så kommer du att få testa på det. Tips och tankar kring instrument, strängar, capos mm kommer att delas frikostigt!

1-3 låtar som vi lärt oss på kursen kommer att framföras på Bingsjöstämman av kursdeltagarna – kl 17 på Bystugubanan. Frivilligt deltagande.

David Albertsson arbetar dagligdags som musiklärare på kulturskolorna i Rättvik och Mora och har under en massa år turnerat med folkmusikgruppen FolkUngar. Han spelar dessutom med bland andra Mats Berglund och med Peter Rousu och Hanna Enlöf.

Kurstider
Onsdag 3 juli 10-14 på Nygårdsgården i Bingsjö
Antal deltagare: 12

BOKA HÄR

Välkomna!

Arrangemang under Stämmoveckan i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt

View Event →
Danielsgården, Bingsjö
Jul
3
10:00 AM10:00

Danielsgården, Bingsjö

Låtkurs med Johan Nylander

Gå kurs med Bingsjöspelmannen Johan Nylander, riksspelman på Bingsjölåtar! Naturligtvis blir det låtar från Bingsjö som lärs ut på kursen men säkert också låtar från andra byar i Rättvikstrakten. Repertoaren består ju till största del av låtar från denna tradition, framför allt efter läromästare som Päkkos Gustaf, Pers Hans Olsson och Per Gudmundson. Kanske det dyker upp någon låt som Johan har tagit upp från uppteckningar eller arkivmaterial också. Vill du lyssna på Johan så kan du gå in på Soundcloud (Nyllekungen) eller gå in på hans kanal på youtube.

Tider för kursen
10-14 Kurs med paus för egen lunch

Plats
Danielsgården, Bingsjö

BOKA HÄR!

Varmt välkommen!

Kurs i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt.

Ett evenemang under Stämmoveckan

View Event →
Bingsjö by, Rättvik
Jul
3
9:00 AM09:00

Bingsjö by, Rättvik

Bingsjöstämman 2024

Varje sommar samlas spelmän, dansare och andra musikintresserade några dagar, kvällar och nätter i början av juli. Hela Bingsjö blir en levande scen där alla är välkomna att deltaga. Eller bara lyssna.

Är du mer intresserad av att bara sitta i gräset, ta med en picknickkorg och ha det mysigt med familjen så går det också bra.

Bingsjöstämman arrangeras första onsdagen i juli sedan 1969. Bakom arrangemanget står Dalarnas Spelmansförbund, Folkmusikens Hus och Bingsjö Bystugeförening.

Läs mer på Bingsjostamman.se

Här kan du se Bingsjöstämmans och hela Stämmoveckans kursutbud.

Ett evenemang under Stämmoveckan

I samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt

View Event →
Bingsjö by, Rättvik
Jul
3
9:00 AM09:00

Bingsjö by, Rättvik

Blås horn i Bingsjö med Torkel Johansson

Här är en vallmusikalisk upplevelse i Bingsjö och kurs för dig som har provat att spela horn förut, till exempel på någon av Torkels introduktionskurser. En sån introduktionskurs kan du gå dagen innan, tisdag 4 juli, på Karl Tövåsens fäbod. Du kan alltså bygga ihop dessa kurser till en tvådagars hornupplevelse genom att även köpa Blås horn på fäboden med Torkel Johansson.

Kursen sker i samband med Bingsjöstämman och bjuder på ett blandat program under dagen. Kursen inleds genom att man deltar i vandringen “Till Bingsjöbergets topp” där vallmusiker bjuder på både musik och berättelser på vägen upp till den vidunderliga utsikten från berget. Efter lunch kommer Torkel hålla ett par kurspass i hornblåsning med paus för stämmans invigning där Torkel med vallvänner blåser in stämman. Kursen avslutas med frivillig medverkan när flera kurser strålar samman på Bystugubanan och spelar upp vad de lärt sig för alla som vill höra.

Torkel Johansson är en av Sveriges allra främsta blåsare på djurhorn och har också drivit projekt för nybörjare inom hornblåsning i många år. Vid såna kurser använder Torkel en variant av de klassiska hornen tillverkat i gran som dels är mer lättblåsta och dels går att stämma mer precist så att man kan blåsa samtidigt i grupp. Dessa horn kommer att användas under kursen och Torkel har med sig så att det räcker till alla kursdeltagare. Du behöver alltså inte ta med dig något till kursen. Har du ett eget horn kan du ta med det och visa Torkel.

Tider för kursen
09:00-12:00 Vandring med vallmusik
13:00-14:20 Kurspass 1
15:00 Invigning av stämman
16:00-16:45 Kurspass 2
17:00 Kurserna spelar upp

Kurskostnad
Ordinarie pris: 300:-
Medlem Folkmusikens hus: 270:-
Student/ungdom (upp till 18 år): 150:-
BOKA HÄR!

Plats
Bingsjö, Rättvik

Tillgänglighet
Kursen genomförs delvis utomhus och innefattar en vandring i skog och uppför berg. Om du vill veta vilka förutsättningar som finns för olika delar av kursen kan du maila jon.holmen@folkmusikenshus.se

Varmt välkommen!

Ett evenemang under Stämmoveckan

View Event →
Danielsgården, Bingsjö
Jul
3
12:00 AM00:00

Danielsgården, Bingsjö

Minikurser med Malungs Folkhögskola 2024

Kom och träffa lärarna från Malungs folkhögskola på Bingsjöstämman! Anna Öberg, Jonas Brandin, Adrian Jones, Ann-Sofi Nilsson och Maria Röjås håller en triathlon av kurspass som startar varje hel timme i fiol, sång och dans. Det är drop-in som gäller så var vid Danielslogen i god tid för att se om det finns plats på de kurspass du vill gå. Du kommer kunna sätta upp dig på en deltagarlista hos Malungslärarna. De finns runt logen från 11:30 fram till klockan 15 då invigningen brakar loss på stora scenen. Du kan såklart komma förbi och bara säga hej också!

Tider för kursen
12:00 Fiolspel med Adrian Jones
13:00 Sång med Ann-Sofi Nilsson
14:00 Dans med Anna Öberg och Jonas Brandin

 

Pris: Avgiftsfri kurs
OBS! Entré till stämman måste lösas separat.

Plats
Danielsgården, Bingsjö

Anmälan
Du bokar din kursplats på plats vid Danielsgårdens loge

Tillgänglighet Kurslokalen är inte tillgänglighetsanpassad. På grund av att kursen genomförs inne på stämmoområdet i Bingsjö kan man inte komma ända fram med bil.

Ett evenemang under Stämmoveckan

Kursen arrangeras i samarbete med Malungs Folkhögskola.

View Event →
Societetspaviljongen, Rättvik
Jul
2
3:00 PM15:00

Societetspaviljongen, Rättvik

Musik i paviljongen: I Högsta Hugg med Torgny Lundberg och Fix Oskar Flink

I Högsta Hugg med Torgny Lundberg och Fix Oskar Flink

I Rättviks vackra societetspaviljong får du möjlighet att uppleva en exklusivt nära konsert med en duo på releaseturné! Här möter du vännerna och spelkamraterna Torgny Lundberg och Fix Oskar Flink vilka har, med fiolerna i Högsta Hugg, spelat in en skiva tillsammans där de blandat både nyskrivet och traditionell folkmusik. Temat på skivan växte naturligt fram ur de låtar och ljudbilder de tycker mest om och blev en blandning av 16-delar, rullstråk och omstämda fioler. Både Torgny och Oskar har ett stort intresse av just fioler och för inspelningen av denna skiva krävdes inte färre än sju fioler och felor med olika stämning och karaktär. Opraktiskt men roligt.

Torgny och Oskar började spela ihop 2019 i Uppsala och har bland annat lett V-Dala spelmanslag.

Pris: Betalas på plats, 150 kr kontakt eller swish.

Konsert under Stämmoveckan

View Event →
Folkmusikens hus, Rättvik
Jul
2
1:00 PM13:00

Folkmusikens hus, Rättvik

Seminarium: Bakmes och Framsteg

Bakmes och framsteg är ett seminarium om danssättet bakmes i praktik och teori. Förutom att prova på några varianter att dansa bakmes till musik i såväl 2/4- som 3/4-takt diskuterar vi om det finns någon speciell bakmesmusik, namnet bakmes och en möjlig (eller omöjlig) historia.

Inledare är Mats Åkerberg, danslärare, koreograf och dansare, Mats Nilsson, etnolog och dansare samt Magnus Gustafsson, musikvetare och spelman.

Seminariet är gratis men vi vill att du anmäler dig HÄR senast 25 juni. Begränsat antal deltagare.

Med stöd av Studieförbundet Bilda

Ett evenemang under Stämmoveckan

View Event →
Karl Tövåsens fäbodar, Rättvik
Jul
2
11:00 AM11:00

Karl Tövåsens fäbodar, Rättvik

Kurs: Blås horn på fäboden med Torkel Johansson

Här är en vallmusikalisk upplevelse på levande fäbod och kurs för dig som är sugen att komma igång med hornblåsning eller bara tycker det skulle vara kul att prova! Du kan välja att bara gå denna kurs eller bygga på den till en tvådagars upplevelse genom att även gå kursen Blås horn i Bingsjö med Torkel Johansson.

Torkel Johansson är en av våra allra främsta blåsare på djurhorn och har också drivit projekt för nybörjare inom hornblåsning i många år. Vid såna kurser använder Torkel en variant av de klassiska hornen tillverkat i gran som dels är mer lättblåsta och dels går att stämma mer precist så att man kan blåsa samtidigt i grupp. Dessa horn kommer att användas under kursen och Torkel har med sig så att det räcker till alla kursdeltagare. Du behöver alltså inte ta med dig något till kursen. Har du ett eget horn kan du ta med det och prova hur det låter när det ljuder i naturen runt Karl Tövåsens fäbodar, en favoritplats för vallmusiker.
Tider för kursen:

Tisdag 2 juli kl 11-15 (kurspass 13-15) – Hornblåsarstämman börjar med rundblåsning och program på fäbodvallen kl 11:00 – Entré till stämman är inbakad i kurspriset. Kurspasset med Torkel pågår 13-15.

Plats
Karl Tövåsens fäbodar, Rättvik

Tillgänglighet
Kursen genomförs utomhus på en levande fäbod vilket begränsar tillgängligheten. Det finns parkering i direkt anslutning till fäboden.

Varmt välkommen!

Kurs i samband med Stämmoveckan i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt

View Event →
Karl Tövåsens fäbod, Rättvik
Jul
2
11:00 AM11:00

Karl Tövåsens fäbod, Rättvik

Hornblåsarstämman 2024

Dalarnas spelmansförbunds horn- och blåssektion bjuder in till den årliga Hornblåsarstämman på Karl Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Stämman är såväl en träff för dig som spelar horn, näverlur, spilåpipa, kular och lockar på kreatur vid fäboden som en fin konsert för dig som är intresserad av vallmusiken.

Du har möjlighet att höra musiken, uppleva en levande fäbod med servering, prova på och kanske köpa ett instrument. Karl Tövåsens fäbodar oslagbara förutsättningar för vallmusiken och har därför de senaste året blivit en återkommande plats för den anrika Hornblåsarstämman som genomförts runt om i Dalarna under ett halvt sekel.

Du har också chansen att lära dig grunderna i hornspel av mästerblåsaren Torkel Johansson från Jämtland. Torkel tar med sig granhorn att låna ut, en trävariant av djurhornet som är lättblåst och stämt så att det går att spela många tillsammans. Vill du gå kursen krävs en föranmälan och du hittar kursen här!

ENTRÉ: 150 kr betalas på plats på fäboden. Inget förköp, endast kontant eller Swish.

Välkommen!

Hålltider tisdag 2 juli 2024
11:00 Rundblåsning kring fäboden
11:30 (ungefär) Program där vallmusiken och skogens instrument är i fokus
13:00 Kurs i hornblåsning med Torkel Johansson

Hitta till Karl Tövåsen
Från Falun – Riksväg 80 till Rättvik, vidare till Vikarbyn, ca 7,5 km N Rättvik. Följ skylt Karl Tövåsen.
Från Borlänge – Riksväg 70 till Rättvik, vidare till Vikarbyn, ca 7,5 km N Rättvik. Följ skylt Karl Tövåsen.
Från Mora – Riksväg 70 mot Rättvik. I Vikarbyn, följ skylt Karl Tövåsen.

Läs mer om www.karltovasensfabod.se
Fäboden ligger ca 8 km från Riksväg 70, vackert inramad av skog och den gamla vallen väster om vägen.
GPS-koordinater: Latitud: 60.97635  Longitud: 15.05152

Ett evenemang under Stämmoveckan

I samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt

View Event →
Bingsjö, Rättvik
Jul
2
to Jul 3

Bingsjö, Rättvik

Knäppkurs på Bingsjöstämman med David Albertsson

Gitarr, mandola, mandolin, bas, ukulele?

En spelkurs inriktad på knäppta instrument av alla slag i ensembleform med David Albertsson. Kursen innehåller melodispel och olika sätt att kompa. Är du nyfiken på hur det funkar med omstämd gitarr, t ex Tallroth-stämning (DGDGDG, ADADAD eller motsvarande) så kommer du att få testa på det. Tips och tankar kring instrument, strängar, capos mm kommer att delas frikostigt!

1-3 låtar som vi lärt oss på kursen kommer att framföras på Bingsöstämman av kursdeltagarna – kl 17 på Bystugubanan. Frivilligt deltagande.

David Albertsson arbetar dagligdags som musiklärare på kulturskolorna i Rättvik och Mora och har under en massa år turnerat med folkmusikgruppen FolkUngar. Han spelar dessutom med bland andra Mats Berglund och med Peter Rousu och Hanna Enlöf.

Kurstider
2 juli kl 10-17 +  3 juli 10-14 på Nygårdsgården i Bingsjö
Antal deltagare: 12

BOKA HÄR

Välkomna!

Arrangemang under Stämmoveckan i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt

View Event →